Ini Buku Conteng Hikari ^(^_^)^

the chosen light

Jaulah: Saya sayang akhwat saya~ May 23, 2010

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 11:45 am

(erm..lukisan ini hanya kisah sebenar yang dijadikan analogi)

***

Dalam DnT ini,..

kita akan jumpa banyak orang..

kita akan mendapat ramai kenalan..

tapi dalam banyak2 orang itu,

tak akan ada yang sama dengan sahabat2 yang menemani kita dari awal

yang sama-sama merangkak

yang sama-sama belajar berjalan

yang sama-sama belajar berlari

yang sama-sama menangis bila tersadung

yang sama-sama ketawa bila suka

**********************************

dan bila kita sudah lancar berlari

kita jadi seronok

seronok dapat lari laju-laju

kita terus pandang ke depan

dan terus memecut

terkadang kita lupa

untuk mengerling ke sisi

rupa-rupanya sahabat kita tersadung di belakang….

**********************************

Ada 3 syarat untuk istiqamah;

Murabbi, Biah solehah, Amal yang berterusan…

dan siapa lagi yang ada dalam Biah Solehah itu kalau bukan sahabat2 kita…

di depan mutarabbi kita sentiasa berusaha mencontohi profil murabbi

sebab tu tak pelik bila time muhasabah dan mereka disuruh tulis tentang kita,

column -ve akan kosong….

bagi mutarabbi kakak-kakak ni memang perrrrfect abes arh!…

tapi….

*********************************

Tapi kalau betul kita perfect tak namanya manusia plak kan..

tumbuh sayap la plak nanti…heheh

we are bound to have weakness

dan siapa lagi yang tahu itu semua…

kalau bukan sahabat2 kita..?

sebab tu la..

pelik kalau namanya akhwat,

tapi tak solat sama-sama…

pelik kalau dengan adik2 kita kluar dating etc etc

tapi bila di rumah kita masak sendiri2..

sedangkan…

siapa yang akan perasan akhwat tu tgh sedih kalau bukan akhwat di sisi?

siapa yang akan perasan akhwat tu tgh jiwa kacau kalau bukan akhwat sendiri?

siapa yang akan perasan akhwat tu tgh futur kalau bukan akhwat sendiri….?

p/s : entry ni utk peringatan saya sebenarnya…sbb saya rasa saya selalu dalam dunia sendiri and kurang prihatin kat sahabat2..sorry ye kawan2 sume..

p/ss: Qalam dah lama x mkn dulang sama2..asek mkn luar je sama2..heheh. tapi at least kite mkn dari air tgn yg sama hihi

p/sss: ni maybe last entry before final exam…doakan saya ye!!

p/ssss: byk la plak p/s nye..lastly, uhibbukuna fillah!!

dah2,..gi study Hikari…

Advertisements
 

ADIK: I’ll be waiting for you…. (T_T) May 6, 2010

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 1:31 am

Adik…,

tersangatlah rugi apabila seseorang itu terpilih untuk diberi hidayah oleh Allah,

and then she/he just walk away like nothing happened.

“Jika kamu tidak pergi beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah membela agamaNya), Allah akan menyeksa kamu dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya dan Dia akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain dan kamu tidak akan dapat mendatangkan bahaya sedikitpun kepadaNya dan Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.”    (9:39)

Allah dah bagitau kita awal2 dik,

kalo kita jual mahal and taknak membela agama Dia,

Dia bukan sahaja akan mengazab kita dengan azab yang tak ter’imagine’ sakitnya,

malah dia akan gantikan kita dengan orang lain.

Dan Dia sedikitpun tidak rugi dengan ‘pelarian’ kita.

Sebaliknya, kita yang rugi….

Dan di akhir ayat itu Allah ingatkan kita yang dia Maha Kuasa terhadap tiap-tiap sesuatu.

Dia Maha Kuasa terhadap diri adik, terhadap kecintaan adik, dan segala apa yang ada pada adik…

Takde apa yang ada pada diri kita ni kan dik,

kalo Allah dah tak suke kita….

Adik…,

bila hidayah datang menyapa,..

ia perlu dijaga, dibaja dan disiram agar menjadi akar kuat yang boleh menyokong ‘pembesaran’ kita..

jangan buat endah tak endah..

jangan buat seperti tiada apa-apa yang berlaku,..

takut-takut Allah dah tak pilih kita untuk kali kedua…

takut-takut kita mencabar kemurkaan Allah…

Adik………..,

nak mandi ke taknak nih?..

papepon akak ade je kt sini…

kalo adik nak akak terjun sekali and tarik adik pon akak tak kisah…

akak rela…

sebab akak sayang sangat kat adik..

sayang yang taktau dah nak cakap cane… (T_T)

Adik,…..

tiada orang yang sempurna…

semua orang ada kisah silam kelam masing-masing…

tapi bukan itu yang Allah tengok…

Allah nak tengok sama ada kita berusaha untuk membersihkan sisa-sisa lumpur tu,..

atau kita terus selesa berendam dalam kedinginan dan ‘kewangian’ lumpur tu..

Adik,..

jom mandi?

-akak-

*’pelarian’, ‘pembesaran’..?papelah…mintak maap saya memang kurang vocab~