Ini Buku Conteng Hikari ^(^_^)^

the chosen light

Jaulah: Saya sayang akhwat saya~ May 23, 2010

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 11:45 am

(erm..lukisan ini hanya kisah sebenar yang dijadikan analogi)

***

Dalam DnT ini,..

kita akan jumpa banyak orang..

kita akan mendapat ramai kenalan..

tapi dalam banyak2 orang itu,

tak akan ada yang sama dengan sahabat2 yang menemani kita dari awal

yang sama-sama merangkak

yang sama-sama belajar berjalan

yang sama-sama belajar berlari

yang sama-sama menangis bila tersadung

yang sama-sama ketawa bila suka

**********************************

dan bila kita sudah lancar berlari

kita jadi seronok

seronok dapat lari laju-laju

kita terus pandang ke depan

dan terus memecut

terkadang kita lupa

untuk mengerling ke sisi

rupa-rupanya sahabat kita tersadung di belakang….

**********************************

Ada 3 syarat untuk istiqamah;

Murabbi, Biah solehah, Amal yang berterusan…

dan siapa lagi yang ada dalam Biah Solehah itu kalau bukan sahabat2 kita…

di depan mutarabbi kita sentiasa berusaha mencontohi profil murabbi

sebab tu tak pelik bila time muhasabah dan mereka disuruh tulis tentang kita,

column -ve akan kosong….

bagi mutarabbi kakak-kakak ni memang perrrrfect abes arh!…

tapi….

*********************************

Tapi kalau betul kita perfect tak namanya manusia plak kan..

tumbuh sayap la plak nanti…heheh

we are bound to have weakness

dan siapa lagi yang tahu itu semua…

kalau bukan sahabat2 kita..?

sebab tu la..

pelik kalau namanya akhwat,

tapi tak solat sama-sama…

pelik kalau dengan adik2 kita kluar dating etc etc

tapi bila di rumah kita masak sendiri2..

sedangkan…

siapa yang akan perasan akhwat tu tgh sedih kalau bukan akhwat di sisi?

siapa yang akan perasan akhwat tu tgh jiwa kacau kalau bukan akhwat sendiri?

siapa yang akan perasan akhwat tu tgh futur kalau bukan akhwat sendiri….?

p/s : entry ni utk peringatan saya sebenarnya…sbb saya rasa saya selalu dalam dunia sendiri and kurang prihatin kat sahabat2..sorry ye kawan2 sume..

p/ss: Qalam dah lama x mkn dulang sama2..asek mkn luar je sama2..heheh. tapi at least kite mkn dari air tgn yg sama hihi

p/sss: ni maybe last entry before final exam…doakan saya ye!!

p/ssss: byk la plak p/s nye..lastly, uhibbukuna fillah!!

dah2,..gi study Hikari…

Advertisements
 

18 Responses to “Jaulah: Saya sayang akhwat saya~”

  1. Mawaddah Says:

    Slm wrt Nor,

    ni mesti kes rasa ignorance kan?
    kami redha je dgn enti yg terlalu concentrate..HaHaHa
    so no worries(~_*)
    *slumber juga gmek sound hari tuh..heee=p

    erm,jazakillah for filling up my -ve column..
    teringat gelak ketawa kat lec O33 masa dok isi tuh..
    ok dah start sentimental ni..
    better i stop now=)

    bittaufiq~
    TOLONG SHARE SIKIT SEMANGAT ENTI..
    NAK EXAMMM DAH…uwaaaa (T_T)

    p/s-rindu k Aisyah pula~

    • hikari2211 Says:

      huhu
      rindu jugak kt kak aisyah…
      gmex mmg slumber sound nor..
      so nor pon mmg slumber sound dia..
      hoho
      tp mawaddah n rara yg x sound2 org pon kena sound ngn nor..
      haha mintak mahaplaa…~ =p

  2. aizadiha Says:

    salam..
    huhu..terasa sedih plak-_- afwan.lately ni agak ignorance lah.. tp insyaAllah kita study sama2 kan. will have very good memories abt that. apa2pun, jzkk for completing my biah solehah.. mari kumpulkan segunung iman,sbg bekal ke malaysia insyaAllah.
    T__T

    p/s: sy xpenah sound ke? mcm byk je..ngehehe

    uhibbuki ‘llazi ahbabtani lahu~<3

  3. syazana Says:

    bukan senang nak istiqamah dalam DnT ni. perlu mujahadah yg sgt2 kuat. syukran atas perkongsian yg amat2 bermakna ni kak hikari ^_^

  4. Assalamualaikum…
    Penulisan yang baik dan memberikan peringatan pada diri ana…
    Trima kasih atas post nie..
    Teruskan melukis dan menulis,Moga setiap darinya memberi manfaat pada sesiapa yang membacanya..
    Gudluck exam–

  5. Salam. ^_^.

    Lukisan dan message yang menarik dan bermanfaat.
    Teruskan berkarya ukhti..

  6. sinar Says:

    =) Seronok ana tgk kartun2 islamik kat sini
    Hati terisi..
    Syukran ukhtie..

  7. milah Says:

    all da best 4 exam akak!
    smoga setiap detik dan usaha tak lepas dari jalan menuju ALLAH..

    kena tggu lame lgi la ek nk tgk lukisan akk…

  8. qumfaanzir Says:

    siapa yang akan perasan akhwat tu tgh sedih kalau bukan akhwat di sisi?

    siapa yang akan perasan akhwat tu tgh jiwa kacau kalau bukan akhwat sendiri?

    siapa yang akan perasan akhwat tu tgh futur kalau bukan akhwat sendiri….?

    salam kHikari..heh3

    jzkk kak for this:)
    kene buang perangai ignorant tu..isk3
    xpatot!

    salam imtihan utk kakak2 smue n adik2 russia yg best.. gambate!!

  9. fadhilah ^ ^ Says:

    nice~ troskan update *err,,after exam ye k.nor!!*
    cayokk2~~

  10. Nurtaqwa08 Says:

    salam nor..ma’an najah yea untuk final xm..kak anis doakan semoga Allah swt permudahkan nor dan sahabat-sahabat..bykkn doa krn doa itu mrupakan tali2 rahmat dr Allah.. =)
    slm juga dr umar al-fateh

  11. rfyam Says:

    87:8-9 🙂 ganbatte hikari!!

  12. wan Says:

    salam, lukisan2 disini agk comel,ana mntak copy yek,jzkkallah

  13. baiz Says:

    salam.. =) x sure nor dan yang lain dh abes xm ker tak..
    anyway.. saya sayang akhawat saya jugak!!! ^_^
    yup.. betullah. kena ada murabbi, biah solehah dan amal yang berterusan…barulah mudah langkah kita…

  14. hikari2211 Says:

    oho ngumpat guwe, tak agak2 ehem ehem


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s