Ini Buku Conteng Hikari ^(^_^)^

the chosen light

HIKARI: This Hateful Helplessness January 5, 2011

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 5:08 pm

Salam.

lately saya banyak kali down.

bak kata rabiatul (besfren dr sesma yg juga di paed)

“aku rasa mcm aku dok dalam neverending helplessness yg xtau dah nk kuar kot mana”

exactly!

bila org tanya nape tensen,

saya x reti nak cakap mcm mana.

hari tu saya ternangis.

di wad.

malu weyh.

malu!

sebelumnya saya oncall bersama rabiatul.

kami berdua sama2 1styear, saya 1st posting manakala rabiatul 2nd posting.

sangat berdebar.

malam tu kami langsung langsung x dpt tidur.

admission tak henti2.

esoknya, kena marah dgn HOD.

dihambur dgn kata2 yg mengguris hati, limpa, paru2 dan sbgnya.

bayangkan;

24 jam xtdo, dgn penat mental n fizikal.

then lepas tu kna marah seolah2 kita ni x buat keje pape mlm tu

“what have you been doing in this past 24hours?”

“you shouldnt claim your oncall.”

“you dont know your patient?”

“you should donate your scholar la”

“both of u cant even manage 1 ward??”

“u have no passion at all. i’m amazed.why are u here huh?”

“u both should write an explaination letter why i shouldnt extend you.”

you heard such things,

after a sleepless night attending patients.

it hurts.

actually i dont even care if i get extended,

because i’m doing this to be blessings to others.

and if staying here longer can make me more competent,

i dont mind.

but i do mind when he make it sounds like i dont care.

i care!

lalu saya pon melepaskan perasaan dlm toi-toi.

nangis puas2.

setel.

mula2 saya kagum jugak dgn rabiatul sbb mcm tabah je,

namun ptgnya turn dia plak nangis.adehla

huhu

ikutkan hati mmg nak lari je.

dah ramai dh HO yg hilang tanpa berita kt sini.

memanglah

ikutkan hati, mmg saya nak lari.

curhat dgn muthiah,

rasa mcm dh jadi robot.

dpt pegi program sekali skala pun cukup bermakna dah.

hari tu jumpa sisters kt post mortem mukhayyam,

ade sorg akhwat menegur saya,

“abes tu kalo awak x dpt buat apa2, baik awak xyah posting kt sini.”

“kak *** bleh je wat sume benda masa dia HO?”

ah.

hatiku terguris.

because again, it sounds like i dont care.

i care!

saya pon tensen ngn diri saya.

keje fail, DnT fail.

haa camnilah.

sapa setuju saya quit jd doctor angkat tangan?

 

-yang dah turun 5 kg since start keje-

 

p/s: jika anda belum kenal saya, saya mmg berterus terang orangnya.

 

Advertisements
 

21 Responses to “HIKARI: This Hateful Helplessness”

  1. orang Says:

    Pengalaman2..tanpa pengalaman, siapalah doktor2. Bissobri wassolah ye. Ws,

  2. fz_tarbiyah Says:

    subhanallah…cantiknya susunan tarbiyah Allah utk hikari..

    bila lg kalu x skrg..bukankah tarbiyyah mengajarkan kita untuk berlapang dada dengan segala bentuk pentarbiyahanNya?

    syg dr akhawat malaysia yg jauh dimata jer…^__^

  3. silent reader Says:

    “redha Allah tidak terletak
    pada sulit atau mudahnya,
    berat atau ringannya,
    bahagia atau deritanya
    senyum atau lukanya,
    tawa atau tangisnya.

    Redha Allah terletak pada
    apakah kita mentaatiNya
    dalam menghadapi semua itu..
    apakah kita berjalan dengan menjaga perintah dan laranganNya..
    dalam semua keadaan dan ikhtiar yang kita lakukan”
    (salim a. fillah,2010)
    http://salim-a-fillah.blog.friendster.com/2009/03/sulit-mudah-ridhanya/

    akak,
    bertahanlah.
    mesti ada hikmah besaar yang menanti kat depan sana.
    inshaAllah,
    akan ada.mesti ada.
    bertahanlah,kak.
    semoga Allah memudahkan, menguatkan, dan kurniakan semuanya yang terbaik buat akak.

  4. am Says:

    kak, jgn kak. tahan sikit je lg, ada pelangi tu iA.
    akak taat pd Allah kan?org yg taat pd Allah x jadi lemah krn bencana yg menimpa mereka di jln Allah, x lesu, x menyerah.(3:146) fasbiri, krn Allah suka org2 sabar

    smg akak kuat! 🙂
    -silent reader yg tak pernah bsuara.

  5. awakkk…jangan mengadaa

    hepp, takmo sedih2.
    orang yang hinakan orang lain tu jauh lebih rendah dari kamu.
    kita cari redha Tuhan kan? bukan penghargaan manusia.
    jadi tabahkan, sabarkan. sikit saja lagi

    sebab kamu memang gagah
    🙂

  6. - Says:

    huwaaa nok turun 5kg goppp T_____T

  7. iman Says:

    salam ‘alayk kak.. hoho.. tgh iman terkoyak2 gak…

    i might be crying like u too, or even worse..
    misti sgt sedih bila org kata kita dont care, when we actually do..

    tp sbb die manusia.. so, he only looks for the natijah/result, not at the pain-staking process..

    but unlike the creations, the creator tgk process.

    yeah.. sng ckp.. heheh.. i got 3 yr more to teach myself that b4 facing that..

  8. asmaa' Says:

    salam ‘alaik..

    plz don’t quit. dh terlalu byk pengorbanan yg hikari lakukan utk sampai ke tahap ini. if u quit now, semua pengorbanan tu akan jadi sia2.. plz keep fighting n do ur best~ moga Allah bantu.. chayok2!

  9. nurul hayati Says:

    salam nor….

    selalu mmg mcm tu…

    tanya je semua doktor2..yg dh keje lebih setahun…

    semua kata nak quit..even akak pun….

    tapi lama2 nnt…awk akan okay…awk akan biasa…

    skrg ni adaptation time…mmg susah…mmg payah….dgn mulut bos yg begitu….nor kena lalu je smua ni…

    nnt dh dkt setahun keje….rasa semua ni biasa dah….sampai awak kena jaga 3 wards and ICU pun dh rase mcm….jaga jer walaupon sgt penat dan letih….

    nor buleh kan? jgn quit tau! Allah ma’ana…

    ikhlas dan sayang dari jauh,

    Kak Nurul Hayati
    Hospital Kuala Lumpur.

  10. aizadiha Says:

    assalamualaikum ukhti
    afwan lama sgt tak kontek
    sedih je baca entry ni
    and i totally understand,iAllah
    keadaan kita sama je

    dihe’ pun pernah nangis dpn HOD … 2x! haha
    tapi after nangis terus ada azam baru,
    terus ada smgt baru
    kita bukan nanges utk down
    i dont know how to say
    sebab deep inside mmg saket
    tp saket tu can be healed..
    u know how dear

    istighfar3x,,,
    ikhlas hati..moga Allah mudahkan
    iAllah kite borak nanti k
    dont quit, we care
    dont quit from being a doctor..we care
    above all, dont quit from being a daieyah
    we really care

    salam sayang
    ingat QS dalam rabithah

  11. “Dan janganlah kamu merasa lemah, dan janganlah kamu berdukacita, padahal kamulah orang-orang yang tertinggi, jika kamu orang-orang yang beriman”
    [3:139]

  12. tanpa nama Says:

    Sabarlah kak nor. Sebab sabar dapat mengalahkan masa.
    Sabar bawak kita sampai kat destinasi kita.
    Semoga kak nor tahan, semoga Allah membantu kak nor dan memberikan ganjaran yg besar kat kak nor.

  13. kak aleen Says:

    salam hikari..
    its typical story of HO life..
    maybe xde seorang pun yang x nangis mase die jadi HO…

    yang penting kene selalu ingat pada Allah
    perlu kebergantungan sepenuhnya pada Allah..
    ingat.. Allah yang aturkan semua budak2 feverish, asthma attack, acute tonsillitis, febrile fit, sepsis, jaundiced the time u oncall…..
    and Allah yang tahu whether you can managed it or not…
    Allah uji mengikut kemampuan hambaNya..
    its the way for you to learn.. maybe its just thru this hard way…

    ingat jg..
    Allah yang akan help u to manage them all..
    with Allah s knowlegde that He granted to you…

    ingat jg..
    ALlah yang bole menutup segala kesilapan yang mungkin kite buat mase tu…
    if u forget Allah..
    Allah forgets u…

    so..everytime oncal..
    pray hard that Allah will teach u a lot.. and pray that he ll teach in a nice way..huhu.. ( ie oncal dgn MO yang experienced and baik ke.. oncal dgn HO yang dah final poster ke..huhu…)

    have my number here.. any problem while oncal feel free to consult…

    kak aleen
    0197551729
    ED
    hsp.muar

  14. dayout Says:

    nor…
    rasa nak peluk nor kuat2,
    nor…
    nak peluk nor.
    tabahnye kamu!

    berair mata ni baca entry nor..

    xpe nor…
    do everything just for the sake of Allah…insyaAllah kita akan buat yang terbaik dan after tu…
    ignore je ape org ckp!

  15. mut Says:

    ;p
    nor dah epi dah hehe

  16. sang pemimpi Says:

    Terkadang, kita sering menduga-duga mengharap sesuatu yang belum pasti. Dan nafsu bersama syaitan sering menguasai hati kita utk selalu merasa berputus asa dan merasa lemah.

    Lalu, bukankah Allah telah menetapkan yang terbaik buat kita?
    Roda ujian dan gembira, itu adalah haq Allah dan hanya manusia yang benar khanaah (merasa cukup dengan apa yang ada) akan sentiasa menjadi hamba yang “radiyAllahu anhum, wa radu an” (Allah redha kepada mereka, dan mereka pun redha kepada Allah).

    Kerana itu tatkala datang ujian yang sangat berat, ia adalah lumrah seorang da’i. Dan seorang da’i itu akan membenarkan firman Allah dalam surah fussilat:30 :

    “Dan orang yang berkata Tuhanku ialah Allah, dan kemudian istiqomah (berteguh hati), maka turunlah malaikat kepadanya (dan berkata kepadanya), janganlah kamu berasa lemah dan janganlah kamu bersedih hati, dan bergembiralah kamu dengan Syurga yang telah dijanjikan”

    “Kami adalah auliya (pelindung-pelindung) kamu dalam kehidupan dunia dan akhirat…” – 41:31-

    Dan belajarlah bersifat khanaah, redha dan istiqomahlah ukhti.
    Allahu maak~

  17. cik mus'ab Says:

    kak nor.. hoho

    syafakillah!

  18. farhan lokman Says:

    sabar ye kak 🙂

  19. Pancake Says:

    sis hikari..we are in same place..same story A-Z..saya 1st poster yg struggling utk balancekan DnT and keje.

    tak ramai yg memahami.ramai yg meghukum
    ‘ata Dr sbg alat’ tapi brapa % sggtt?

    ayat2 tikaman zaass sampai lubuk hati.

    ketikaitu hanya Dia yg memahami.
    oh!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s