Ini Buku Conteng Hikari ^(^_^)^

the chosen light

ADIK: I’ll be waiting for you…. (T_T) May 6, 2010

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 1:31 am

Adik…,

tersangatlah rugi apabila seseorang itu terpilih untuk diberi hidayah oleh Allah,

and then she/he just walk away like nothing happened.

“Jika kamu tidak pergi beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah membela agamaNya), Allah akan menyeksa kamu dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya dan Dia akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain dan kamu tidak akan dapat mendatangkan bahaya sedikitpun kepadaNya dan Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.”    (9:39)

Allah dah bagitau kita awal2 dik,

kalo kita jual mahal and taknak membela agama Dia,

Dia bukan sahaja akan mengazab kita dengan azab yang tak ter’imagine’ sakitnya,

malah dia akan gantikan kita dengan orang lain.

Dan Dia sedikitpun tidak rugi dengan ‘pelarian’ kita.

Sebaliknya, kita yang rugi….

Dan di akhir ayat itu Allah ingatkan kita yang dia Maha Kuasa terhadap tiap-tiap sesuatu.

Dia Maha Kuasa terhadap diri adik, terhadap kecintaan adik, dan segala apa yang ada pada adik…

Takde apa yang ada pada diri kita ni kan dik,

kalo Allah dah tak suke kita….

Adik…,

bila hidayah datang menyapa,..

ia perlu dijaga, dibaja dan disiram agar menjadi akar kuat yang boleh menyokong ‘pembesaran’ kita..

jangan buat endah tak endah..

jangan buat seperti tiada apa-apa yang berlaku,..

takut-takut Allah dah tak pilih kita untuk kali kedua…

takut-takut kita mencabar kemurkaan Allah…

Adik………..,

nak mandi ke taknak nih?..

papepon akak ade je kt sini…

kalo adik nak akak terjun sekali and tarik adik pon akak tak kisah…

akak rela…

sebab akak sayang sangat kat adik..

sayang yang taktau dah nak cakap cane… (T_T)

Adik,…..

tiada orang yang sempurna…

semua orang ada kisah silam kelam masing-masing…

tapi bukan itu yang Allah tengok…

Allah nak tengok sama ada kita berusaha untuk membersihkan sisa-sisa lumpur tu,..

atau kita terus selesa berendam dalam kedinginan dan ‘kewangian’ lumpur tu..

Adik,..

jom mandi?

-akak-

*’pelarian’, ‘pembesaran’..?papelah…mintak maap saya memang kurang vocab~

Advertisements
 

42 Responses to “ADIK: I’ll be waiting for you…. (T_T)”

  1. sue rafe ! Says:

    hehehe , ❤ yg nieh …
    comellaaahh !!

  2. dila Says:

    Salam ziarah. =)
    Terasa macam ‘dekat’ je bila baca post yang ini. Jzkk for reminder.

  3. Menarik…

    Boleh letak dalam muslim circle ya?

  4. azrin Says:

    haa… cumelnye analogi ni.. akak. bersabarlah.. sesungguhnya memang itu cabaran yang dilalui setiap da’ie.. sungguh, jangan ada rasa berputus asa walaupun kita rasa dah berdaya.. huhu.. saya pon mengalami perkara yang serupa.. (T_T)

  5. yellowrose Says:

    comeylnye kak!!!!

  6. Syafiqah Says:

    subhanallah!
    mengingatkan saya pada kakak2 yg berkorban segalanya utk ajak saye keluar dari lumpur tu. InsyaAllah…hanya Allah yg berhak membalasnya.

  7. iman Says:

    Salam..wow!menarik sungguh!rasa mcm nak buat jugak lah!hihi..kena cari scanner la lepas ne..sgt sgt tersentuh dgn suma lukisan2…sampai meremang bulu roma…teruskan perjuangan akak dlm hidup..insyaAllah…:D

  8. Mawaddah Says:

    Slm ziarah mek nor,

    heeeee=p
    masyaAllah..mabruk~
    Nor dah informed hari tuh ada entry baru tapi Allah xizin lagi baca..ni dah baca dah=)=)=)..suke sgt!

    analogy yg menarik..insyaAllah akan terus mandi dan mandi dan mandi..(jom mandi sungai Volga,sebab enti busok la..heeee)

    La tahzan kalau org xnak ikut kita mandi..tapi jangan stop doa dan doa ok?senyummmm selalu..Jalan terussssssssssss~
    insyaAllah sama2 jadi umat yg mengganti bukan diganti..

    p/s-jazakillah temankan cuti ni..ukhuwwah atas kapal sgtlah sweet kot..lalalalalala=)=)

    uhibbuki fillah byk3=)=)=)=)

  9. Aisyah Says:

    Best!
    jazakillah for sharing ~~
    rindu akhawat volgo..^__^

  10. hikari2211 Says:

    wadah jiweng (qs)
    ade makna lum hidup arinih??? 😛

  11. dr mujahidah Says:

    ana suke lukisan ni. sabar jelah. kalau bukan hari ini, insyaAllah, satu hari nanti

  12. cik mus'ab Says:

    Salam ziarah, Cik Mus’ab datang melawat. Entah kenapa saya tersentuh dengan entri ni.

    Jazakillah hu khairan kak.

    Hurm, mengingatkan saya kembali saat2 dipertemukan dengan islam.

    • hikari2211 Says:

      waiyaki che mus’ab =) gamba2 kt blog che mus’ab tu anti edit sdiri ke? chomelll sgt!

    • cik mus'ab Says:

      ya kak. edit sendiri. Alhamdulillah.. segala yg comel n molek2 tu datang dari Alalh. Allah sebaik2 pemberi ilham. 🙂

      kalau Allah x ilhamkan kat saya. mana mungkin secomel itu kan? hehe.

      ok kak! sila blajar n pulun sungguh2 demi dakwah nie ye. insyaAllah. Mohon Alal permudahkan segala.

      p/s : teringin nk bekerjesama dengan akak. kita wat team grafik utk muslimah nk? hehe . merepek je saya ni. ok , abaikan. T.T

  13. Aisyahsuki Says:

    salam Kak hikari…

    saye sukela bog akk…
    update la selalu…

    urm, minta izin kopi pasta comic ni kt blog boleh?

    KITA di Brissy…

  14. Salam, akak, bestnya, banyak lagi yang kita kena buat untuk tolong orang lain, akak doakan kami ya:)

  15. nia Says:

    tringat 2 taun yg lalu…
    1st2 msuk u, ocean of discoveries…
    ada kakak tu…
    bermulalah segalanya…
    skrg,
    gliranku jdi kakak itu..
    mencari2 adik2,
    ya,buat mcm kakak2 dlu buat.
    sgguh indah ukwah itu..
    moga ukhwah seiring dgn dakwah…
    bina biah solehah di U terchenta…
    insyaallah.

  16. mira Says:

    salam..akak……amat tertouching…teringat akak2 yg slalu je ajak tarik dri lumpur tu…
    kitrng skejap insaf skjap x..=,=
    btw,tenkiu sbb mengingatkan…=)

  17. shaidatul Says:

    salam..comel nyer lukisan ni and sgt bermakne..
    dapat memperbaiki diri kite jgak..
    tq..

  18. muchachaz Says:

    aaaaaaa.comelnyeeee. ;D
    suka suka suka.alhmdulillah

  19. yuna Says:

    salam alaik,

    mintak izin copy blh? sgt bes entry ni =)

  20. farah Says:

    salam kak
    minta izin nak copy lukisan comeyl ni ….
    syukran jiddan2!!
    ^^
    doakan kami ~

  21. ain91 Says:

    kak first time adik bukak blog akak.. menitis air mata saat menghayati kate2 akak seakan2 yg duduk kat lumpur e2 ader lah adikk.. akak pimpin lah adik mencari redha allah.. teringin rase nyer mengenali akak..

    • hikari2211 Says:

      salam..hihi comelnye adik ni..
      ain ekh?
      add la ym akak kaguya_hime2211…
      insyaAllah kita taaruf dgn lebih sronok (^_~)
      salam ukhwah! =)

  22. Ahmad Ramdan Says:

    Salam.

    Mohon copy & paste.

    Jzkk.

  23. nuraisyaz Says:

    comel2//boleh jadi islamic kartunis….kreatif falam berdakwah:)

  24. wardah Says:

    oooo…
    thanks ek..
    harap byak ag komik2 cam gi2….
    salam ukhwah…

  25. anis Says:

    salam….bestnya cartoon nih…memang menusuk kalbu la…jazakillah….

  26. ana_solehah Says:

    salam wbt..bru je jmpe blog ukhti..nk mntk izin copy leh..nk bg kat adik sy..thanks sbb igtkn sy tggungjwb seorg kakak..

  27. sufihanan Says:

    cute word, mohon utk letak post n komiknya di laman ana yer.. Teruskan perjuangan!!

  28. mr Iq Says:

    SUBHANALLAH perkongsian yg menarik….

  29. Seriyes lawak dan berkesan!

  30. sis saya nak share entry nie kat blog saya..yew..saya suruh org singgah blog /laman sis..
    http://yanazmirafairytale.blogspot.com/2012/02/komik-sis-hikari.html


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s