Ini Buku Conteng Hikari ^(^_^)^

the chosen light

QALAM: Cinta Sempurna June 7, 2009

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 9:17 pm

exam is around the corner,…

and here i am, conteng’ing as ever….*sigh*

sbb dah ade image dlm kepala,

so slagi tak luahkan kat kertas, selagi tu xleh fokus study.. (macam2 la alasan ko Hikari oi..)

okay.

lukisan ini, luahan ini, ditujukan khas kepada adik2ku yang sedang hot2 melalui alam remaja (saya dah x remaja, saya dah dewasa..mwahaha~) –>adik2ku yg jauh di mata tapi dekat di hati; Nor Fadhila & Nor Afiqah Abd. Muin, adik2 Ruhul Hanif yg kucintai (Yana, Eni, Jnab, Qilah, Baya, Anis, Nadia, Tasneem, Sakinah, Mas Ayu), adik2 Quwwah al Jadeedah yg tanpa mereka sunyilah hidup ini (Lili, Thirah, Yaqin, Aida, McNa, Shakey, Wani, Kema, Fiza, Ain, Fadhlin, Mira), adik2 1st year yg ceria2 sokmo, dan sisters2 seperjuangan di seluruh pelosok dunia….uhibbukunna fillah~

bkb 1

bkb 2

bkb 3

bkb 4

bkb 5

“Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah ke dalam Islam secara keseluruhan dan janganlah kamu ikuti langkah-langkah syaitan…” (2:208)

Kadang-kadang kita dah tahu benda tu salah,…tapi kita pejamkan mata, pekakkan telinga….

kenapa ya?

nanti2lah,…takde kekuatan lagi..

kenapa ya takde kekuatan?

sebenarnya,…

kekuatan untuk meninggalkan sesuatu yg Allah x suka, tapi sesuatu yang kita sangat2 suka,

merupakan manifestasi tebal atau nipisnya iman kita….

maka, tepuk dada tanyalah iman.

jika iman nipis, tebal2kan lah ia.

bagaimana?

carilah ilmu…berkumpullah dengan orang2 soleh…jenguk2lah majlis ilmu..

sounds easy, kan?

btul2,…memang susah…

but fake it until you make it…..

“kerana kamu selama-lamanya tidak akan menjadi wanita sempurna,…namun di saat kamu mencuba ke arah itu, Allah akan sangat menghargaimu…”

^(^_^)^

p/s: this is the 1st time i draw a guy..and it turn out to be unexpectedly,…shud i say handsome? hoho~…aku dan kegilaanku…isk3…

DOAKAN SAYA EXAM YE!!!! (>_<)

Advertisements
 

69 Responses to “QALAM: Cinta Sempurna”

  1. hikari2211 Says:

    Hikari!!pegi study skangg!!!!yes, now!!!!

  2. aizadiha Says:

    cehh..alasan xmo study yek..hehe..ok,dh siap.study2!

    “kerana kamu selama-lamanya tidak akan menjadi wanita sempurna,…namun di saat kamu mencuba ke arah itu, Allah akan sangat menghargaimu…”
    ayat last ni cm pernah dgr lah.tapi dimana ya?~

  3. hikari2211 Says:

    yeah, wat a bless ade kawan cam Hikari nih…
    asyek2 mesti ada watak aku dalam kartun ko…
    alahai… 😛

    -Mut yang comey mula berkata-kata menggunakan ID hikari

    yeah hikari, he’s cute. not my taste anyway, haha

    jom2,study weh…huhu

  4. hikari2211 Says:

    aha aizadee, saya tau itu punya ayat!
    oghe indon yang ajar hikari 😛
    ye dop, miss nor?

  5. hikari2211 Says:

    btol2 ayat feveret tuhh~ hehe
    baik2…saya pegi belajar skarang
    huhu

  6. cucu Says:

    salam ziarah…

  7. dR.diDie=) Says:

    lol..comeynyeeee………ske2….kak nor,jadi2 la tu meng’glemer’kan muthiah tu.kembang kang susoh kekgi.haha~~ nyway, the best cartoon ever! thumbs up=)

    • hikari2211 Says:

      haha..sbb dia plg senang nk lukis, xyah lukis mata…bior lerr dia nk prasan…sian plop nengok…haha

  8. dR.diDie=) Says:

    kak nor, can i copy this entry and paste it on my usrah blog?

  9. Aniz Says:

    aww, u and ur favourite sketch. rindu nk tgk ur sketch mcm masa sekolah dulu. sgt cute ! 😀

  10. ibnu solleh Says:

    salam ziarah.

    first time smpai cni.
    msg yg cemerlang dan dapat difahami.

    mabruk.

  11. mfr Says:

    ini barulah Cinta Sempurna iaitu cinta kepada Allah!

  12. huda Says:

    salaam dr bumi mesir 🙂
    mntk link blog ye kak.he3
    akk ni adek kak aisyah dundee ye..?

    • hikari2211 Says:

      waalaikumussalam huda!
      sile2 dik…yerp,..akak adek kak aisyah dundee…kenal dia ye?huda skali ngn ayu amiza ek?

  13. […] Posted by dR.diDie=) in 1. No Comments From Blog:Dr Hikari […]

  14. ummu Says:

    salam kakak..

    mabruk..very well said.
    minta izin copy jugak..ehe

    rindu kakak2 smue..
    sob2..

    moga kuat slalo
    caiyok utk exam

    *hugs*

  15. hikari2211 Says:

    UMMU……..
    AWAK APE KHABO?
    LAMA TAK USRAH SAMA2……..

    MISS U TOO SIS
    -KAK GMEX

  16. ummu Says:

    kakaks2..
    uhu..windu2 pd kakak2 yg chumell..huk3
    xpe2, kte bersatu dlm doa inshaallah

    selamat berimtihan..maan najah¬

  17. akatsuki Says:

    =)

    best. cukup bermanfaat. gluck!

  18. muharikah Says:

    salam cik hikari,

    kartun yang comel…

    hehehe…. tapi awak kene adjustlah saiz dia kasi muat2 kolum utk read…boleh je adjustkan terus kat bahagian posting tu..

    ok usrah khamis ini kol 12 pm sana OK?

    siap semua!hehehe

    wassalam

  19. skeboolat Says:

    Nor..cite cmni xkan pnah abis kn? em.. -n_n-
    Lan nak amik pndapat ustz saifulislam..kalu kita da jumpa yg benar2 sesuai dgn kita jgn putus atau tinggal terus tp beragak2 n berbajet la dlm phubungan..mksudnya jatuh cinta itu x salah apalagi haram..tp cara mjalinkan cinta tu yg kdg2 bikin jd salah..next post entry wat tajuk “cara2 bercinta dgn betul” bley? heheh. Lan nak amik pndapat hamka si drebar van jenazah, katanya jodoh tu mcm rezeki..kna cari, bkn tunggu..betul da ditetapkn tp usaha mcari msti kna ada kn..yg perlu kita tunggu, mati je..jgn cari mati ye..haa,next next post entry wat tajuk “cara2 mcari jodoh dgn betul” bley? heheh. -n_n-

    • hikari Says:

      owos…banyok la plop entry psl cintan cintun nye.ish2..

      • skeboolat Says:

        yup, y not? x adil klu juz beri persepsi buruk je sal CINTA..nape x ubah jd persepsi baik? sbab kartun Nor tu seolah2 mgatakan “Jangan Berkapel”..tp bukan “Jangan Bercinta” kn? So, klu rajen (klu rajenla…) bukakla entry cintan cintun..Nor kn ketif..u knw wht to do rite? heeheh. -n_n-

      • hikari2211 Says:

        hurmm…masalahnye lan, nor x reti bercinta ikut islam,..so nk wat katun cane…cuba lan bg ayat quran or hadits yg Allah or Rasulullah saw ajar kite ‘cara bercinta yg betul’…. =)

        xmaula nnt nor lukis katun n wat teori semata2 nk puaskan ati kan…biarla ade landasan hadits n quran…bukan berlandaskan pendapat org semata2..

      • skeboolat Says:

        l0r..x reti ke..musti lam usr0h x diajar kn..klu diajar lam usr0h konfem ramai nk masuk usr0h kn (yoyo oo je)..haha. ok, insyaallah, lam masa tdekat lan bg..cube la tgk blog lan yg slow-pnye-hapdet tu..dsebabkn nor nak yg blandaskn hadits n ayt quran maka nor tnggu jela shingga blog itu dhapdet ye…sbb klu stakat nkk wat teori2 yg mmuaskn ati org (yelatu..kononnya) blandaskn pndapat logikal n rasional n dtambahcelup ngn sket sumber2 yg disahkan halal oleh jakim (jbatan kaki ingat mngingat) 2-3 ari lepas da cyap pon..tp tape, sabar itu sparuh dari imannn…waa, beshnya tlor masak saparuh..heheh. haa..ritu ustz hasrizal g prasmian drama “cinta sempurna”..nnti kuar kt astro oasis..nti nor blik msia da adala kuar cte tu kot..tp lan da xley tgk sbb kna masuk blaja blik…waa…

  20. aizadiha Says:

    hoho..mek nor jadi dr.cinta pula nanti. dah tak jadi doktor manusia lagi.. ^_^. why not? hehe..

  21. saya Says:

    fadhila…sodap name ni..muahaha

  22. AtEh Says:

    epi,,i miss ur cartoon,,
    huhu..
    erm..
    im agree with u..

  23. sD Says:

    wah! kartun yg menarik dan pengajaran di sebaliknya pun menarik juga.teruskan usaha2 anda :).salam ziarah 🙂

  24. mut Says:

    ngarut mung ni lan… :p

  25. ezzatafiq Says:

    Salam ziarah
    heheh
    nice story
    me liking ur blog style, we share the same interest
    keep it up n all the best
    may Allah’s blessing be wit u
    p/s moga dapat beri tunjuk ajar yea~

  26. musafir Says:

    salam(^-^) nice comic!\(^0^)/ sgt slumber..tepuk2~

  27. haqqu Says:

    subhanallah..pandai nye mlukis..mabruk..

  28. fieqa Says:

    salam ziarah..lme sy x jenguk blog nie..
    salam ukhuwah dr sy…fieqa ipba..

    wah..best la y ni..
    minta izin copy yer..:)
    jzkk kak!..

  29. konokokoro Says:

    salam..
    hikari-chan, minta izin copy ur cartoon…comel sgt n penyampaian berkesan=)

  30. drdeepbless Says:

    alhamdulillah..penyampaian yg santai namun meresap jauh ke dln hati:) tinggalkanlah cinta manusia yg hanya melalaikan demi keredhaan allah yg lbh utama..

    walau payah utk melepaskan,namun kasih allah mengatasi segala-galaNya..usah dirisaukan kerana allah maha tahu apa yg terbaik utk hamba-hambaNya..

    minta kebenaran utk paste artikel ni ye ukhti..

  31. atthiah Says:

    comel la kartun awk.. aapun paling best mesej nya!!!

  32. aing Says:

    salam. saya baru baca blog ni.

    um.. leh tak kalu saya forward komik ni pada kwn2 thru email?
    sangat membina.. saya suka. jadi ingat nak share dgn kwn2 lain.

    saya akan link blognya skali. ok tak? 😛

  33. takumi san Says:

    mendalam betol kartun cinta ni…buatkan saya sedar…selama ini hanyalah cinta nafsu…kenapalah saya tidur selama ini

    • hikari2211 Says:

      alhamdulillah Allah membuka hati takumi…tp ingat, hidayah datang bukan selalu..hanya yg terpilih je dpt…so bila dah dpt hidayah, maka kena buat something, kena ubah something…takut2 Allah xpilih dah buat kali kedua..takut2 Allah biarkan kita kembali terkapai2 tanpa petunjuk…nauzubillah..

  34. takumi san Says:

    kenapa takder post saya ar kat sini?kazen saya takleh nak baca plak

  35. kim Says:

    salam ziarah
    minta untuk dicopy ke blog dan cetakan dimasa hadapan di kolej untuk kebaikan semua
    rasa2 msg ni sng difahami oleh semua yang kat kolej:)
    teruskan dakwah anda
    (da tentu akan credit nama pereka asalnya)

  36. syahirah Says:

    salam.akak,tenkiu.
    Allah nabagi kekuatan kat saya di saat teringat kan dia skang ni.
    alhamdulillah..

  37. bella Says:

    i love ur cartoon!! please please let me share them in my facebook

  38. bella Says:

    i love ur cartoon!! please please let me share them in my facebook..jazakillah~

  39. Norshahirah Says:

    salam,

    nak minta izin share ya 🙂

    sangat2 tersentuh!
    jzkk!

  40. Auz Says:

    wow!! i really love your artwork coz i also wanted to draw comics for my own blog actually. but still, i don’t sketch any yet…. just don’t have the idea and mood… love your story! really gives me high hopes in Allah. =)

    and thank you! haha me are so gonna start drawing like you too. (i xreti sgt lukis tp suke!)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s