Ini Buku Conteng Hikari ^(^_^)^

the chosen light

Syura yang berharga 120 minit…. December 23, 2008

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 12:48 am

Salam.

saya bukanlah nak mencomplaint,

atau memprovoke

atau membuat kontroversi…

atau bajet baik/pandai/berpengalaman..

berikut hanyalah pengisian yg baru saya dapat tadi..

yang saya rasa kita boleh sama2 share n amalkan..

supaya syura yang berharga berjam2…

berbaloi dengan harganya..

wallahu’alam..aasif andai terkasar….

adab-syura-1

adab-syura-2

d181d0bad0b0d0bdd0b8d180d0bed0b2d0b0d0bdd0b8d0b50003

Advertisements
 

18 Responses to “Syura yang berharga 120 minit….”

  1. drmuthiah Says:

    hehe 🙂
    juz lyke it!
    4etka i precisely expressed 🙂

    kartun anda makin berkualiti.tahniah!

  2. hikari Says:

    All praise to Allah…huhu.
    moga2 tiada yg terasa…moga2 sama2 amik iktibar…

  3. mujahid Says:

    kite buat meeting utk berbincang,nak dgr idea2. tapi semua senyap..wakilkan pade org lain.tak boleh bersuara ke. balik2 tulis dalam blog..baik antar wakil,pastu buat cd bg kat penulis2 blog yang x suke nak selesai masalah bile berdepan..lagi senang die tulis blog.
    tahniah atas kartun yang kualiti..
    All praise to Allah..

  4. drmuthiah Says:

    erm…
    sesuatu yg khilaf…
    kita hendaklah treat it as khilaf as well…

    maksud (spesifik)nya…berLAPANG DADA dengan ‘pegangan dan cara kerja’ orang lain…

    wallahuallam

  5. abg m syazwan Says:

    anda br shj mengcomplain ,memprovoke dan membuat kontroversi secara xsengaja sy rse..barangkali…andai btol ini semua dugaan..simpan shj dlm hati atau berbincanglaa dlm syura…xperlu dpanjangkan ke dlm blog.

  6. 3belas Says:

    dalam kotak kedua,tu aku ke yang menguap tu?eheh

  7. salam Says:

    erm….apa yg provoke pulaknya….tak faham….
    kan tuan rumah tulis fasal adab2 syura….
    islam tu kan indah kerana kita diajar supaya berhikmah dalam semua perkara…
    mungkin menulis di blog sendiri salah satu cara nak menegur kerana tak semua orang terbuka nak menerima pandangan orang lain depan-depan….
    patutnya semua terbuka,muhasabah diri dan ambilla pengajaran,
    bila bersyura tu, peliharalah adab-adabnya,
    kita bersyura untuk mencari penyelesaian,
    bukan nak menegakkan pendapat sendiri semata.
    macam mana nak berbincang kalau ada yang tak mahu ambil kira pendapat orang lain?

  8. hikari2211 Says:

    (Bismillah..Dengan nama Allah…moga tulisanku ini terpelihara dari segala buruk sangka dan emosi…..)

    To drmuthiah dan abg mujahid yg dihormati,…
    terima kasih atas kritikan membina….

    To abg m syazwan…
    ada yg ter’provoke’ ke?….
    minta maaf….sungguh2 x sengaja…
    saya hanyalah ingin berkongsi sedikit pengetahuan yg saya br dpt…..walaupun saya sedar….yg saya ni xdelah berpengetahuan hebat spt anda…
    saya hanya bercerita ttg ADAB2 syura,
    bukan memaparkan rasa tidak puas terhadap ISI syura…
    so saya rasa saya tidaklah ‘memanjangkan apa2 ke dalam blog’….atau..adakah saya silap?….huhu
    lgpun…blog mmg tempat kongsi our own point of view kan?..
    kalau x…sorry…maklumlah..saya baru berblogging….

    “Serulah kpd jln Tuhanmu dgn hikmah dan pengajaran yg baik, dan berdebatlah dgn mereka dgn cara yg baik…”
    (an nahl:125)

    skali lagi minta maaf abg syazwan….sungguh2 tidak sengaja… :’-!

    To 3belas yang disegani….
    xdela…watak2 hanya rekaan semata2…berkait dgn pengalaman penulis sket2 dan diexaggeratekan…tak dituju kpd sape2…hanya berkongsi ilmu yg x seberapa ni dgn pembaca yg sudi membaca…meskipun sedar, diri ini x layak…huhu

  9. utbah Says:

    KESIAN TUAN RUMAH MINTA MAAF DI RUMAH SENDIRI….hu3

  10. Ibnu Aiman Says:

    Huh…lagi senang nak tegur sahabat yang “hu ha,hu ha” dari menegur sahabat yang alim…kononnya!

    Hal ini pun nak dijadikan isu ketidakpuasan hati…menyedihkan

  11. hikari2211 Says:

    To Utbah….
    terima kasih dtg bertamu…

    To Ibnu Aiman…
    btol2…stuju2…
    “sesungguhnya agamaku berdiri antara 2 jangan – JANGAN MELAMPAU dan jangan cenderung kpd kezaliman (tidak meletakkan sesuatu di tempatnya)”…
    jangan melampau pada mengikut dan menyokong,..
    jangan melampau pada menolak dan menentang…
    jangan dengan kuasa itu kamu melampau…
    jangan dengan ilmu itu kamu melampau…
    wallahua’alam….

  12. zaki Says:

    uiks
    1st tyme gua tau ttg adab2 syura
    haha-mmg selalu masuk meeting…
    tp tak dpt exposure ttg adab2 nih…
    trimas r kpd tuan@puan? pelukis…
    gua mintak hak pinjam nak publish kat gua punya blog eh…
    cow~

  13. hikari2211 Says:

    To zaki
    sile2 amik…gua x kisahh..heheh

  14. 3belas Says:

    ibnu aiman..apsal guna link orang laen?

  15. Ibnu Aiman Says:

    tiada link org lain pun…itu pure dari pemilik blog..iaitu saya sendiri…kenapa?

  16. 3belas Says:

    sebab macam penah dengar ayat tu..ingatkan orang sini jugak..

  17. sham86 Says:

    Assalamualaikum Hikari,
    saya sham86, abg yana di seoul, korea ni.
    tertarik dgn blog n entry2 kartun yg chumel2 n bermanfaat ni,
    nyesal sbb x jumpa lagi awal hehehe
    izinkan saya mereblog entry kali ni…..nnt saya linkkan credit to hikari 🙂
    syukran~~~ o(^_^)o


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s