Ini Buku Conteng Hikari ^(^_^)^

the chosen light

Qalam : Tafahum October 13, 2008

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 11:59 pm

Salam.

Actually dah lama saya lukis yg ni,..lebih kurang setengah tahun yg lalu, selepas merajuk ngn Muthiah. Tapi time tu saya x paham lg apa yg saya lukis sebenarnya,..so ia terbiar tanpa dialog..tapi ari tu tetibe kak aisyah tanya time usrah;

-korang tau tak tafahum tu ape?

-err..salah satu dr rukun usrah kan?

-ha yela..ape dia?

-ermm..saling memahami?..

-ha yela…memahami mcm mana?

-err….memahami..paham antara satu same laen laa..?

-(ish3..korang nih..kena blaja blk rukun usrah ni…)

Seperti biasa, kami gagal memberikan jawapan yg tepat mengikut kehendak skema lembaga peperiksaan…heheh =p

So, apa itu tafahum?

tafahum ialah..

apabila kita sama-sama memahami yang kita sama-sama nak improve diri, nak dekat dengan Allah…

so bile kita tengok sahabat kita buat salah, kita nak cepat2 tegur dia…sebab kita taknak dia makin jauh dari Allah walau 1 mm pun..

dan bile kita buat salah, dan ditegur oleh sahabat kita, kita menerima dengan baik dan berterima kasih padanya,…sebab kita sama2 faham yang sahabat kita tegur kita sebab nak kita sentiasa dekat dengan Allah…

ohhhh..itu rupenye tafahum…

ukhwah is such a beautiful thing… =>

Advertisements
 

Qalam – intro

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 9:51 pm

“..Demi pena dan apa yang mereka tuliskan,

dengan kurnia Tuhanmu engkau bukanlah orang gila.

Dan sesungguhnya engkau pasti mendapat pahala yang besar yang tidak putus-putusnya.

Dan sesungguhnya engkau benar-benar, berbudi pekerti yang luhur.

Maka kelak engkau akan melihat dan mereka pun akan melihat,

siapa dia antara kamu yang gila?”

(68 : 1-6)

mari belajar bahasa rusia:

– mozhna prosta = nickname