Ini Buku Conteng Hikari ^(^_^)^

the chosen light

HIKARI: Amin Mukhlis Bin Ahmad Na’im, anakku June 15, 2013

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 11:21 pm

Only now,..

i finally can face it without denials.

********************************************

amin1

amin2

amin3

amin mukhlis anakku,….

just when i was eagerly waiting for your quickening to start,

i just had to accept the fact that you are no longer there…

amin mukhlis anakku,…

mungkin mummy n daddy masih belum bersedia menerimamu dan mendidikmu…

amin mukhlis anakku,…

Allah lebih mengasihimu…

dan di sisi Allah adalah sebaik-baik tempat buatmu,…

amin mukhlis anakku,…

doakan mummy n daddy dapat berjumpa kamu kembali di syurga nanti…

ya Allah peliharalah anakku sebaik2nya…

demi rasa kasih sayang yang Kau campakkan ke dalam hati kami terhadapnya,

jadikanlah kami orang-orang yang layak disatukan dengan anak kami di syurgaMu…

demi rasa kasih sayang yang merobek hati ini di saat Kau mengambilnya dari sisi kami,

jadikanlah kami redha padaMu dan Engkau redha pada kami yaAllah…..

ketentuan dan rencanaMu adalah yang sebaik-baiknya…ameen

Al-Fatihah.

 

Hikari: surprise gift

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 10:37 pm

jeng…jeng..jeng….

photo

my dear zauj,

thank you so much for the surprise gift..

insyaAllah i will make good use of it..hehe..

luv u!! (^_^)v

 

QALAM: We Are Sisters. Forever. October 27, 2012

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 1:33 pm

salam…

waaa berhabuknye berhabuknye!

hmmm banyaknya events yg dah berlaku

banyaknya nak cite!

sampai xtau nak start dr mana….

******************************

Alhamdulillah;

saya telah berstukar status  *uhukk uhukk*

merupakan QS terakhir yang menaiki tangga kedua;

ia bukan sesuatu yang mudah .

saya masih ingat lagi;

ketika sahabat2 semuanya sudah ada ‘plan’ bila blk msia nanti;

saya agak terkontang kanting

agak blurr

pastu terbaca plak blog akak muharikah

hmmm….bermain2 juga di hati dan fikiran saya..

am i going to feel the same thing

*******************************************************

siapa tidak kenal muthiah.

hampir setiap post saya ada namanya

di russia, ke mana-mana bersamanya

hingga pernah seorang coursemate ternampak muthiah berjalan2 seorang diri,

lalu dengan cemasnya bertanya “eh mana hikari??? sakit ke??”

begitulah peliknya kalo muthiah tanpa hikari and vice versa

begitulah.

janggal kalo x ada muthiah.

muthiah juga janggal kalo x ada hikari, bukan?
=p

begitulah.

maka tidak hairan bukan jika ketika muthiah berkahwin saya merasakan kehilangan?

kini dia milik orang…

saya tidak boleh tanpa segan silu ke rumahnya bila2 masa seperti dulu.

saya tidak boleh menempel2 dengannya seperti dulu.

saya kira bukan saya seorang berfikiran begini.

tidak boleh tidak,

akhwat lain juga berasa begitu bukan bila sahabat kita dh kena share dgn org lain?

but tarbiyyah is magic!!!

nothing make me happier than seeing her happy.

dia ayu sekali. bahagia sekali.

dan saya tanpa sedar, turut tersenyum bahagia.

*****************************************

hari2 seterusnya tanpa muthiah,

terasa agak janggal

balik hostel tengok almari sudah separuh kosong.

oh…muthiah sudah tiada di sini.

takpe…Allah ada…

saya tahu Allah sengaja menyusun begini..

untuk menguatkan saya..

untuk mendekatkan saya padaNya…

saya tahu…

but really, indeed..

tarbiyyah is magic..

memetik kata2 seorang sahabat; ” dalam hati akhwat, ada satu tempat yang special yang even zauj dia pun xleh sentuh..hanya sisters je yg bleh sentuh…”

itulah yang berlaku.

unexpectedly,

kami masih seperti dulu.

malah makin kuat .

saya sahaja yang berfikir bukan-bukan.

malah zaujnya sporting sahaja =D

saya masih ingat bagaimana muthiah, makcik2 susah hati dengan urusan saya yang x setel2…

saya tahu muthiah yang paling susah hati;

malah saya jadi rasa bersalah dengan muthiah…

kini;

housemanship hampir habis ke penghujungnya .

bercakap dari pengalaman, UKHUWWAH,

i repeat, UKHUWWAH…

sangat2 memainkan peranan penting .

adik2 , sahabat2 yang akan BFG (balik for good);

pemilihan tempat adalah kritikal.

pilihlah tempat yang ramai sisters,

yang ramai support system.

Baitul Muslim?

kalau ada rezeki boleh juga.

tapi kalau tak ada rezeki lagi jangan susah hati.

jangan kecil hati.

jangan rasa tak disayangi atau dihargai.

jangan rasa terancam.

sebab yang menjagamu nanti adalah Allah dan hanya Allah….yakinlah.

**************************************

hmm… sebab menulis blog ini kali ini?

rindu pada Qalam.

pada biah solehahnya.

pada penghuni2nya.

pada pelawat2nya..

rindu sangat!!!

p/s: juga dengar2 ada BFG bakal balik dari india (wink2), poland, czezh,..ya?mehla2 HSNZ…x sabar mahu bertemu!!

 

HIKARI: Allah do work in miraculous way February 25, 2011

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 2:53 pm

Salam
lama tak bertemu
apa khabar anda? Apa khabar iman?

Saya mahu bercerita
tentang bagaimana Allah itu maha mendengar, maha pemurah
betapa Allah sayang pd hambaNya dan tidak pernah mahu hambaNya susah

*****************************

pada suatu hari,
semua HO paed telah dipanggil oleh timb.pengarah
isunya – HSNZ tlh mencatat extension rate plg ramai di Msia
dan penyumbang utamanya pastilah tdk lain tdk bukan – Paediatrik

ketika itu saya sdg menghadapi hari2 terakhir saya di paed
mmg rasa mcm tak ada harapan
yelah, 3rd 4th poster pon kna extend
apatah lg saya yg ibarat rusa msk kampung pada bulan pertama bekerja
selalu kna aim dgn HOD plk tuh
buku log saya kosong – menunjukkan betapa x yakinnya saya
x kisah sgt pun kna extend
cuma satu jela yg saya risau masa tu – selama ni saya bz, muthiah leh tlg cover utk adik2 usrah saya. Nanti kalau saya stuck kt sini, muthiah pula msk OnG yg bz tu, sapa mau cover adik2 kami…?
Risau.risau.

**********************

namun benarlah,
Allah jualah yg memegang hati2 mereka

“hah budak kecik, bila awak nk kluar?”
“farizah, okay tak assessment awak?”
“budak kecik, jamuan jgn lupa!”
“tahniah.be a good doctor”

*********************

as magical as it is
siapa sangka,
MO yg marah kita gile2 dululah yg backing kita
siapa sangka dialah yg sibuk2 concern psl kita lepas ke tidak

siapa sangka,
hanya dgn satu kes yg kite manage n present,
tetiba kita jd ‘shining’ dpn specialist – just because kebetulannya tu mmg pt under dia

Alhamdulillah3
tak tahu nk cerita macam mana dah
benarlah,
yg terlalu susah itu adalah terlalu mudah bg Allah
sungguhlah,
Allah menolong hamba2Nya yg menolong agamaNya

**************

dengan ini diumumkan,
all Qalamian passed their 1st postings
selepas ini saya ke ortho
azimah dan wadah ke OnG
aizadiha pula ke paed
doakan kami dilindungi dr apa2 kesibukan yg menghalang kami dr mdekatkan diri pd Allah
amiin

p/s: selepas Ammar, Qalam akan dpt lg seorang lg mujahid baru. Tahniah ummu tariq-to-be!😉

 

HIKARI: This Hateful Helplessness January 5, 2011

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 5:08 pm

Salam.

lately saya banyak kali down.

bak kata rabiatul (besfren dr sesma yg juga di paed)

“aku rasa mcm aku dok dalam neverending helplessness yg xtau dah nk kuar kot mana”

exactly!

bila org tanya nape tensen,

saya x reti nak cakap mcm mana.

hari tu saya ternangis.

di wad.

malu weyh.

malu!

sebelumnya saya oncall bersama rabiatul.

kami berdua sama2 1styear, saya 1st posting manakala rabiatul 2nd posting.

sangat berdebar.

malam tu kami langsung langsung x dpt tidur.

admission tak henti2.

esoknya, kena marah dgn HOD.

dihambur dgn kata2 yg mengguris hati, limpa, paru2 dan sbgnya.

bayangkan;

24 jam xtdo, dgn penat mental n fizikal.

then lepas tu kna marah seolah2 kita ni x buat keje pape mlm tu

“what have you been doing in this past 24hours?”

“you shouldnt claim your oncall.”

“you dont know your patient?”

“you should donate your scholar la”

“both of u cant even manage 1 ward??”

“u have no passion at all. i’m amazed.why are u here huh?”

“u both should write an explaination letter why i shouldnt extend you.”

you heard such things,

after a sleepless night attending patients.

it hurts.

actually i dont even care if i get extended,

because i’m doing this to be blessings to others.

and if staying here longer can make me more competent,

i dont mind.

but i do mind when he make it sounds like i dont care.

i care!

lalu saya pon melepaskan perasaan dlm toi-toi.

nangis puas2.

setel.

mula2 saya kagum jugak dgn rabiatul sbb mcm tabah je,

namun ptgnya turn dia plak nangis.adehla

huhu

ikutkan hati mmg nak lari je.

dah ramai dh HO yg hilang tanpa berita kt sini.

memanglah

ikutkan hati, mmg saya nak lari.

curhat dgn muthiah,

rasa mcm dh jadi robot.

dpt pegi program sekali skala pun cukup bermakna dah.

hari tu jumpa sisters kt post mortem mukhayyam,

ade sorg akhwat menegur saya,

“abes tu kalo awak x dpt buat apa2, baik awak xyah posting kt sini.”

“kak *** bleh je wat sume benda masa dia HO?”

ah.

hatiku terguris.

because again, it sounds like i dont care.

i care!

saya pon tensen ngn diri saya.

keje fail, DnT fail.

haa camnilah.

sapa setuju saya quit jd doctor angkat tangan?

 

-yang dah turun 5 kg since start keje-

 

p/s: jika anda belum kenal saya, saya mmg berterus terang orangnya.

 

 

HIKARI: My Dear Sunshine November 28, 2010

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 6:34 pm

dedicated to my dear sister….,

 

Dear Ila,..

whenever we were together,..

people would mistake u as the older sister..

but i dont mind,

coz that means i look younger.. =p

(yelaa actually because i’m shorter..i know i know..no need to mention laa shh)

Ila dear,

whenever we were together,

you were more like a big sister than i ever am,

even iqah favours u more,..

sob3…

but i dont mind,

coz whenever you are with me,

every little thing seems exciting and colourful..

now u see how much u mean to me?

huhu miss u sis

take care there..

dgr kata kakak2 kt sana,..

coz i believe that they love u the same way i do…

s dnyom razhdeniya maya daragaya sistra!

uhibbuki fillah ya ukhti

(>x<)

 

with love,

Hikari

pre-call

paediatric dept.  HSNZ

 

HIKARI: mampukah aku…? November 7, 2010

Filed under: Uncategorized — hikari2211 @ 7:14 pm

Bismillah.

salam.

huhu

ini buku conteng.

tp nampaknya tiada lagi conteng2 buat masa terdekat.

mungkin bebelan2 saja.

sekadar utk memberitahu sape2 yg concern (perasan jek ade org concern)

bahawa saya masih ada di sini.

masih.

di sini.

 

saya selalu diberitahu,

jadi doktor tu susah.

tapi saya slalu x percaya.

sebab saya yakin Allah made us with unlimited potential.

 

rupa2nya,

memang susah.

lagi susah dari belajar kete manual.

eh, agak tidak sesuai perbandingan di situ.

ape2lah.

pendek kata,

saya x pernah rasa se’jammed’ ini.

it’s like i’ve been pushed to the limit.

 

mujurlah,

Allah sentiasa jaga saya.

ada muthiah.

ada makcik2.

ada kakcik2.

ada adikcik2.

ari tu kol 6 lps keja gi usrah kt umah makcik,

pegi usrah dengan macho sekali.

tup2 sampai2 tu bila salam je,

ternangis ngn adek beradek.

nangis sbb penat yg xtau dah nak buat ape selain nangis.

bila makcik peluk lagila laju air mata ni.

lepas tu ukht siti cedokkan mee tomyam.

 

“akak, makan byk2 ye..nah2, ni..sotong..haa nih ayam,..amik2..nah sayur2….eh ade ayam lagi, amik2..” (eii saya geram nak lukis scene ni pastu post kt sini)

saya makan sambil menahan air mata tumpah dalam tomyam.

cembeng sangat.

malu betul.

lps mkn,

smayang..

pastu kol 7.30 gerak balik spital…

tapi dengan hati yg tenang.

dan otak yg segar.

walaupun usrah ari tu saya hanya dtg salam2–>nangis2–>makan2..

Allah jualah sumber ketenangan.

 

indeed,

Allah has made us with unlimited potential,

but the key to access the potential is with Him.

 

Dr.Farizah

Paediatric Dept.

HSNZ

 

pohon doa kalian…

agar saya dan muthiah sentiasa dalam jagaan Allah….